Vragen behandelingen – Tandartspraktijk Dora de Vries – Leeuwarden

Vragen behandelingen

Vragen behandelingen

 Als ik in het weekend of ’s avonds klachten krijg, bij wie kan ik dan terecht?

U kunt bellen met de dienstdoende tandarts. Tandartsen in de regio Leeuwarden hebben dienst. U kunt ze bereiken door te bellen met telefoonnummer: 0900-2153111

 Er is een nieuwe vulling gemaakt en nu heb ik kiespijn. Voor de vulling had ik nergens last van. Hoe kan dat?

Er zijn meerdere redenen om een (nieuwe) vulling te maken. Vaak zit er een gaatje in de tand of sluit de bestaande vulling niet goed meer af. Als wij dit zien in de mond of op de foto dan zullen wij een afspraak voorstellen om een vulling te maken. Dit om te voorkomen dat het gebrek aan de tand of de vulling verergert en leidt tot klachten. Om een vulling te kunnen maken moet de tand worden schoongemaakt, gedroogd en voorbewerkt. Deze bewerking van de tand kan soms leiden tot irritatie, ook bij tanden die tot dan nog geen klachten gaven. Dat leidt soms tot een gevoelige tand na de behandeling. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf na enkele dagen of weken. Als u veel pijn heeft na het leggen van een vulling af als de klachten lang aanhouden neem dan contact op met uw tandarts.

 Ik ben zwanger, moet ik dan vaker naar de tandarts?

Vroeger koste elk kind een tand (bij de moeder). Dat is gelukkig niet meer zo. Wel is het zo dat tijdens uw zwangerschap uw tandvlees sneller ontstoken raakt en makkelijker bloedt. Om dat te voorkomen is het belangrijk om vaker naar de preventie assistente te gaan.

Vanaf welke leeftijd neem ik mijn kind mee naar de tandarts?

Kinderen komen wat ons betreft nooit te vroeg. Het is belangrijk dat ze op jonge leeftijd al vertrouwd raken met “naar de tandarts gaan”. Neem ze dus gerust mee wanneer u zelf voor controle komt. Vaak vanaf 2 jaar gaan we de tanden van uw kind bekijken met een spiegeltje. Heeft u een afspraak voor een behandeling dan kunt u uw kindje beter niet meenemen.

Waarom maken jullie röntgenfoto’s?

Met het blote oog zie je veel maar niet alles. Verborgen gaatjes, ontstekingen in de kaak, botafbraak, etc. kun je alleen op een foto ontdekken. Op deze manier kan er in een eerder stadium iets aan worden gedaan voordat het te laat is.

Wanneer ik mijn tanden poets dan bloedt mijn tandvlees altijd. Is dat normaal?

Nee, dat is niet normaal. Wel komt het heel veel voor. Bloedend tandvlees wil zeggen dat uw tandvlees ontstoken is. Gezond tandvlees bloedt niet! Bespreek dit probleem met een van onze preventie assistentes, zij kunnen u er mee helpen.